Apple crumble czyli jabłka pod kruszonką

SONY DSC

Mam brzydki, wstydliwy zwyczaj – kupuję jabłka, których potem nie jem. Zgroza.

W sklepie mam zawsze wielką ochotę na twarde, zielone jabłko, więc biorę dla pewności dwa, albo trzy. A w domu? Jak ręka odjął – przechodzi. Czekam chyba aż nabiorą mocy urzędowej (czemu tak nie mam z czekoladą?). A ponieważ nagła chęć napada mnie w sklepie na dziale z owocami, nie w domu, nie pamiętam o kolekcji starych jabłek, która się uzbierała i czeka, tylko znowu kupuję nowe. Mam pomysł co z nimi zrobić, przecież nie wyrzucę :)

Każdy słyszał o owocowym crumble. Połączenie owoców z kruszonką musi być dobre. Śmiało mogę powiedzieć że owoce mi w jedzeniu tego crumble nie przeszkadzają, bo zdecydowanie najważniejsza w tym jest własnie kruszonka, im więcej tym lepiej. Tym razem dodałam też mrożone wiśnie.

Składniki na średniej wielkości formę do tarty / zapiekanki – solidna porcja dla 3 osób, lub średnia porcja dla 6

- 6 sporych jabłek
- 1/2 paczki mrożonych wiśni
- duży kubek mąki (około 180 g)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka cynamonu

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Układamy na dnie formy, na wierzch rozkładamy zamrożone wiśnie. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i masło. Rozrabiamy rękami, wgniatając masło w mąkę z cukrem aż do powstania kruszonki, która wygląda jak mokry piasek. Kruszonkę rozsypujemy na wierzchu owoców i na koniec posypujemy resztą cukru. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż kruszona się nie zrumieni. Dajemy crumble trochę ostygnąć i jemy, póki ciepłe! Można je podać z bitą śmietaną, czy lodami – to dopiero obłędne połączenie.

* my lubimy czuć, że jemy owoce, nie dżem, więc do formy wrzuciłam surowe jabłka – jeśli wolisz bardziej miękkie – najpierw podgotuj je w garnku przez kilka minut z cukrem i cynamonem

SONY DSC
SONY DSC

 
 

7 Comments on Apple crumble czyli jabłka pod kruszonką

  1. Alexandra
    Maj 11, 2015 at 5:26 pm (2 lata ago)

    Mniam! Świetna propozycja! Też wolę czuć, że jem owoce więc twoja wersja jest dla mnie idealna!

    Odpowiedz
  2. wiola
    Maj 11, 2015 at 5:39 pm (2 lata ago)

    Emilko, crumble to ulubiony deser mojego męża :) Ostatnio odkryłam coś genialnego! Przepis na kruszonkę idealną :) trik polega na zalaniu mąki i cukru gorącym masłem, wtedy kruszonka jest chrupiąca i dużo szybciej gotowa. polecam :)

    Odpowiedz
    • E for Event
      Maj 11, 2015 at 5:52 pm (2 lata ago)

      ooo! dziękuję! najlepsza z tego wszystkiego jest kruszonka, więc zależy mi, żeby była jak najlepsza – na 100% przetestuję! :D

      Odpowiedz
  3. kwiatuszek2104
    Maj 27, 2015 at 5:11 pm (2 lata ago)

    Chyba mam ten sam zwyczaj kupowania owocow i palaszowania czekolady ;) a o crumble zawsze zapominam… Przywialy mnie na Twojego bloga urokliwe zdjecia z instagrama tak piekne w swojej prostocie :) Fajnie sie czyta Twoje wpisy, a teraz jeszcze te jablka pod kruszonka, nie na co tu gadac skradlas moje serce <3 zostaje tu na dluzej, nowa Czytelniczka Ania witam ;) ;) ;)

    Odpowiedz
    • E for Event
      Maj 29, 2015 at 12:30 pm (2 lata ago)

      Witaj Aniu! Bardzo mi miło :D

      Odpowiedz
  4. stalove.eu
    Czerwiec 1, 2015 at 4:47 pm (2 lata ago)

    a mogę się pochwaliś moim crumble?
    https://instagram.com/p/uBe5gdoQ9h/

    ze śliwkami kwaśnymi… i do kruszonki dodaję granolę, albo chociaż płatki kukurydziane (jak na obrazku. Płatki migdałowe też mniam

    Odpowiedz
    • E for Event
      Czerwiec 1, 2015 at 5:10 pm (2 lata ago)

      mmmmmmm, wygląda super!!

      Odpowiedz

Leave a Reply