Be hungry #3

Kto lubi śniadania ręka do góry?! Ja lubię bardzo, szczególnie jak czeka na mnie coś dobrego. Zawsze uważałam, że pasty kanapkowe to kolejny cud świata i przy odrobinie dobrej woli można stworzyć wiekopomne, kanapkowe dzieło. No bo co za problem włożyć do miski wszystkie ulubione składniki, dodać majonez i wymieszać? :) Zgadzam się – nie wszystko wygląda bardzo apetycznie, natomiast są sposoby na to, żeby wygląd też przyciągał. Jak dla mnie dodanie szpinaku (zielony), curry (żółty), lub papryki (czerwony) to niezłe rozwiązanie dla pozytywnego wizualnego efektu. W końcu je się oczami :)

Moją pastą prosto z dzieciństwa to tradycyjna pasta z makreli, z jajkiem na twardo i majonezem (i cebulą opcjonalnie, dla mnie bez). Kto jej nie jadł? Do tej pory ją robię dosyć często, albo chętnie wyjadam, jak znajdę przypadkiem w lodówce u Rodziców.

Dziś jednak naszła nas ochota na śniadaniowe eksperymenty. Jak zamienić coś tradycyjnego w coś równie przyjemnego, ale trochę innego? Żeby było smacznie i domowo, i szybko? Mamy dla Was z Bartkiem bardzo, bardzo proste sposoby na 2 pasty kanapkowe – z rybą i bez. Co kto lubi :)

PASTA Z MAKRELI

- makrela wędzona
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki wasabi / chrzanu o smaku wasabi
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji i do smaku (opcjonalnie)

Mięso wędzonej makreli rozdrobnić (wyjąć ości!), wymieszać z majonezem, chrzanem i przyprawami, następnie do masy wrzucić 2 jajka na twardo i rozgnieść widelcem.

PASTA Z AWOKADO I CIECIORKI

- 150g ciecierzycy
- 1 awokado
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka curry (lub więcej – według uznania)
- garść szpinaku
- pieprz i sól

Cieciorkę ugotować i ostudzić. Awokado obrać i pokroic na kawałki. Cieciorkę, awokado, szpinak oraz pozostałe składniki rozdrobnić blenderem i doprawić do smaku. Ta pasta jest bardzo delikatna, więc można poszaleć z przyprawami, jeśli ktoś lubi. Na koniec dodać 2 jajka na twardo i rozgnieść je widelcem. Wymieszać całość.

Pieczywo grubo smarować, się nie przejmować kaloriami. Jeszcze lepszy efekt uzyska się dekorując kanapki szczypiorkiem, grubo zmielonym pieprzem, chilli, czy plasterkami awokado.

Smacznego!

 

 
 

14 Comments on Be hungry #3

  1. Tekstualna
    Listopad 11, 2013 at 9:08 pm (4 lata ago)

    głodna jestem ;((( i chyba na diecie jestem od godziny, takze Wasz post totalnie mnie nie na rekę jest

    Odpowiedz
  2. lifemanagerka
    Listopad 11, 2013 at 9:41 pm (4 lata ago)

    O, mam właśnie awokado i muszę je zużyć jutro na śniadanie, bo mocno dojrzałe jest… Dzięki za inspirację :) cieciorka też się znajdzie, tylko szpinaku chwilowo nie ma ;)

    A pastę z makreli też uwielbiam, u mnie koniecznie musi być z cebulką :)

    Odpowiedz
  3. Karolina
    Listopad 11, 2013 at 10:49 pm (4 lata ago)

    Ta druga mi nie znana, a awokado kocham, więc będę testować ! Dzięki :)

    Odpowiedz
  4. Mama Leonka
    Listopad 11, 2013 at 11:24 pm (4 lata ago)

    ale fajne przepisy, zapisuję w swym magicznym zeszyciku :) dzięki!

    Odpowiedz
  5. Mama SynAlka
    Listopad 12, 2013 at 7:57 am (4 lata ago)

    Uwielbiam pasty :) Z makrelą znałam ale ta z cieciorką nie i chętnie wypróbuję :)

    Odpowiedz
  6. kiosc
    Listopad 12, 2013 at 10:01 am (4 lata ago)

    Dzień bez śniadania, to dzień stracony :) Przepisy super

    Odpowiedz
  7. grasza
    Listopad 12, 2013 at 10:01 am (4 lata ago)

    Jakiś czas temu pokochałam awokado. Mój mąż robi sushi właśnie z awokado. Ale teraz narobiłaś mi smaka i muszę spróbować takiej pasty. Z resztą korzyści z jedzenia awokado są bezdyskusyjne.

    Odpowiedz
  8. Chettys
    Listopad 12, 2013 at 7:18 pm (4 lata ago)

    uwielbiam pastę z chlebem:) a jeszcze makrela!

    Odpowiedz
  9. Ag Ryn-Blas
    Listopad 19, 2013 at 8:09 pm (4 lata ago)

    o jaa wlasnie zabieram sie za paste z makreli. podobny przepis mam ale zamiast chrzanu daje musztarde wegierska. z ciecierzycy musze sprobowac koniecznie. szpinak blanszujesz czy surowy?

    Odpowiedz

Leave a Reply