Be hungry #5

Uwielbiam czekoladę. Jakbym miała wybierać jaką czekoladę jeść do końca życia, wybrałabym gorzką. Na szczęście nie muszę się ograniczać. Zawsze bardzo mi smakowały czekolady smakowe – miętowe (After Eight – mmmmmm) i pomarańczowe (Delicje!!). To chyba pozostałości po dziecięcym zachwycie niemieckimi słodyczami, które miałam okazję poznać w 1989 roku. Dzisiaj zrobiliśmy coś ekstra – w sam raz na zimę, w sam raz na grudzień i w sam raz na świąteczny czas dietowej dyspensy. Gorącą czekoladę z konfiturą pomarańczową i pianką z mleka. Nie uznaję gorących czekolad w proszku. To profanacja. Zawsze jak w nowej kawiarni mam na nią ochotę pytam się, czy to proszek z mlekiem, czy prawdziwa, gęsta czekolada. Jeśli to proszek smakujący jak czekolada z automatu – rezygnuję. Dlatego my robimy to po ludzku, czyli do mleka dodajemy prawdziwą, gorzką czekoladę. Wtedy napój ma głęboki, prawdziwy smak i przyjemność jest po prostu większa.

Składniki:
- mleko (3/4 do gorącej czekolady i 1/4 do mlecznej pianki)
- gorzka czekolada
- konfitura pomarańczowa
- skórka z pomarańczy do ozdoby

Wlej mleko do garnka i dodaj gorzką czekoladę (gorzka – żeby napój nie był za słodki). Na początek przyjmij 6 kostek / osobę. Mieszaj i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści (mleko wtedy będzie już gorące). Spróbuj i jeśli napój jest za mało czekoladowy – śmiało dodaj więcej czekolady (ja dodałam). Jak mleko z czekoladą będą już gotowe wlej pozostałe mleko do innego garnka i lekko podgrzej, a następnie ubij piankę.

Do szklanki na dno włóż 1-2 łyżeczki konfitury dociskając i wyglądzając, żeby przylegała do ścianek. Delikatnie i bardzo powoli wlej gorącą czekoladę, a następnie na wierzch wyłóż mleczną piankę i udekoruj skórką pomarańczy.

Nie masz ubijaczki do mleka? Nic straconego. Wystarczy słoik z pokrywką. Podgrzej mleko, wlej do słoika (ale tak, żeby mleko zajmowało mniej niż połowę objętości słoika), mocno zakręć, a następnie energicznie potrząsaj słoikiem przez około 30 sekund. Otwórz słoik i delikatnie postukaj denkiem o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pianka gotowa. To naprawdę działa :)

UWAGA: nie zmuszam nikogo do pomarańczowej wersji. Równie pyszna będzie czekolada z konfiturą wiśniową, czy malinową. Tak naprawdę pisząc to już planuję tę ostatnią :)

 

 
 

6 Comments on Be hungry #5

  1. Gizanka
    Grudzień 16, 2013 at 4:51 pm (4 lata ago)

    Omniomniom :) Takie połączenia to ja lubię!

    Odpowiedz
  2. Zaciesz
    Grudzień 16, 2013 at 5:15 pm (4 lata ago)

    Ale pycha!!!! Nie sądziłam, że z konfiturą może być takie dobre! :)

    Odpowiedz
  3. grejfrut
    Grudzień 16, 2013 at 8:27 pm (4 lata ago)

    Brzmi i wygląda super pysznie!

    Odpowiedz
  4. BebeandCompany
    Grudzień 16, 2013 at 9:33 pm (4 lata ago)

    jestem uczulona na pomarańcze, ale temu nie mogę się oprzeć, robię, a co, najwyżej jutro będę w kropki ;)

    Odpowiedz
  5. grasza
    Grudzień 17, 2013 at 11:46 am (4 lata ago)

    Dziękuję za przepis. Zrobię na święta bliskim :)

    Odpowiedz

Leave a Reply