Be hungry #6

Dzisiaj proponujemy powrót do dzieciństwa. Mojego, bo u Bartka takie placki z jabłkami nie funkcjonowały  (a grzanek chleb+ser, robionych w mikrofalówce nie chcieliśmy proponować, co było ważną częścią akurat jego dzieciństwa). Takie placki robiła moja Mama i mam do nich wielki sentyment. Placki + cukier + zimne mleko i wszyscy są szczęśliwi. W dodatku naprawdę są bajecznie proste do zrobienia, a rezygnacja z dużej ilości oleju do smażenia, na rzecz dobrej patelni sprawia, że w całym domu nie pachnie smażeniem (pachnie – uprzejmość z mojej strony). To jest nasze dzisiejsze śniadanie, na ciepło, na przyjemnie, energetycznie.

Co jest potrzebne?

porcja dla 2-3 osób

- 500ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- cukier puder (kilka łyżek)
- 3 duże jabłka
- 1 jajko

Jabłka obieramy i kroimy z cienkie, niewielkie plasterki. W misce mieszamy mąkę, mleko, jajko, 1 łyżkę cukru pudru i olej. Możemy użyć miksera, ja użyłam ubijaczki. Do przygotowanej, dobrze wymieszanej masy dokładamy pokrojone jabłka i dobrze mieszamy. Rozgrzewamy dobrą, nieprzywierającą patelnię i smażymy niewielkie placki z dwóch stron. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem i jemy. Dobrze smakują z nutellą, z dżemem, miodem, czy posypane orzechami. Ja jednak wolę tradycyjną wersję z cukrem. Dla mnie takie smakują najlepiej.

Smacznego :)

 

 
 

8 Comments on Be hungry #6

  1. Zaciesz
    Styczeń 8, 2014 at 5:21 pm (3 lata ago)

    Ale mi narobiłaś apetytu, chyba jutro je sobie zrobię :)

    Odpowiedz
  2. Olina
    Styczeń 8, 2014 at 5:22 pm (3 lata ago)

    Robię bardzo podobnie.:) Tylko dodaje odrobinę proszku do pieczenia , by były bardziej puszyste i cukru waniliowego.:) U mnie robiła je babcia teraz wyręczam Ją ja.:) Uwielbiamy.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Monika
    Styczeń 8, 2014 at 5:44 pm (3 lata ago)

    Mmmmmm to tez moje smaki dzieciństwa. W moim domu też się robiło, robię i ja :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Magdalena
    Styczeń 8, 2014 at 5:46 pm (3 lata ago)

    Ja też nałogowo jadłam grzanki, a nigdy nie chciałam jeść placków, naleśników itp. na szczęście wszystko się zmieniło :) Przepis mnie zachęcił, dzięki!

    Odpowiedz
  5. Gizanka
    Styczeń 8, 2014 at 6:40 pm (3 lata ago)

    Uwielbiam takie placki. Zapachniało dzieciństwem:)

    Odpowiedz
  6. joanna
    Styczeń 8, 2014 at 7:15 pm (3 lata ago)

    o tak! placki, racuchy na kefirze, drozdzowe… każde! :)

    Odpowiedz

Leave a Reply