Be hungry #7

Uwielbiam włoskie jedzenie. Nie ma nic lepszego. Pizza to u nas dosyć częsty gość – też dlatego, że ciężko w Olsztynie znaleźć naprawdę dobrą pizzę, robioną z porządnych składników, a to się wyczuwa. W niedzielę urządziliśmy sobie włoski lunch, czyli wczesny obiad. Dwie różne pizze, w wersji bezmięsnej, do tego trójkąty z ciasta do pizzy z grubo-mieloną solą morską i oliwki w czosnkowo-pietruszkowej oliwie, na które przepis podałam kilka miesięcy temu TUTAJ, a które wciąż są u nas hitem.

Pizza domowa ma ten plus, że składniki można dobrać naprawdę te ulubione. Moja to grillowana papryka i cukinia, mozzarella, oliwki i rukola. Bartka to szpinak z czosnkiem, oliwki, mozzarella, papryczka chilli i czerwona cebula z rukolą. Do tego oczywiście świeży sos pomidorowy.

SKŁADNIKI NA 4 PIZZE (średnica około 20cm) I TRÓJKĄTNE CHLEBKI:

1. SOS POMIDOROWY
- 1 puszka pomidorów rozdrobnionych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku

2. CIASTO
- 350g mąki
- 25g drożdży świeżych
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 150ml ciepłej wody

3. DODATKI
- 1 kulka mozzarelli
- 3 kulki mrożonego szpinaku podsmażone z 2 łyżkami oliwy i 1 ząbkiem czosnku
- 1/2 cukinii ugrillowanej / upieczonej z odrobiną oliwy
- 1/2 papryki ugrillowanej / upieczonej z odrobiną oliwy
- oliwki
- cebula czerwona pokrojona w piórka
- rukola
- opcjonalnie papryczka chilli

(ja wybrałam mozzarellę, oliwki oraz cukinię i paprykę, a Bartek mozzarellę, szpinak z czosnkiem, oliwki i czerwoną cebulę oraz papryczkę)

4. OLIWKI W OLIWIE CZOSNKOWEJ

PRZEPIS:

1. SOS POMIDOROWY KROK PO KROKU
- w niedużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę
- jak tylko cebula się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek i podsmażamy chwilę
- po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki, sól i cukier
- dusimy całość pod przykryciem kilka minut, a potem redukujemy sos gotując go na małym ogniu bez pokrywki

2. CIASTO KROK PO KROKU
- w 150ml ciepłej wody mieszamy drożdże wraz z cukrem – pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut (w temperaturze pokojowej)
- do dużej miski wsypujemy makę i sól oraz dodajemy oliwę
- sprawdzamy drożdże – jeśli na powierzchni utworzyła się lekka pianka oznacza to, że drożdże są gotowe do dodania do mąki
- dodajemy drożdże z wodą do mąki i mieszamy wszystko najpierw łyżką – jeśli ciasto jest za sztywne koniecznie dodaj trochę ciepłej wody
- dobrze wymieszane ciasto w misce przekładamy na posypaną mąką stolnicę, lub blat i wyrabiamy
- dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne
- gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części, które formujemy w małe kule i odkładamy je na 10 minut do wyrośnięcia pod przykryciem
- 4 wyrośnięte kulki ręcznie formujemy w płaskie placki o średnicy około 20cm i układamy na posypanej mąką blasze – układamy na nich ulubione składniki, zaczynając od sosu
- ostatnią kulkę wałkujemy w koło i kroimy ją na trójkąty – to będą nasze chlebki do oliwy – które układamy na blasze posypanej mąką i opcjonalnie posypujemy morską solą
- przygotowane pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-12 minut
- trójkątne chlebki dokładamy 5 minut po włożeniu pizzy
- przed podaniem posypujemy pizze rukolą i podajemy razem z czosnkową oliwą i goracymi chlebkami

Chociaż przepis jest długi tak naprawdę całość jest bardzo prosta do przygotowania i pasuje idealnie na weekendowy obiad. Podawać koniecznie z dobrym winem :)

Smacznego!

Jeszcze przez 3 dni, do 6 lutego do 12:00 można głosować na Blog Roku. Też biorę udział w tym konkursie i jeśli chcecie mi pomóc i mnie uszczęśliwić- wyślijcie smsa o treści A01085 na numer 7122!! :)

koszt smsa to 1,23zł
 
 



 
 

7 Comments on Be hungry #7

  1. Paula
    Luty 3, 2014 at 6:59 pm (3 lata ago)

    teraz jestem głodna :(

    Odpowiedz
  2. blackberry
    Luty 3, 2014 at 8:51 pm (3 lata ago)

    Muszę koniecznie wypróbować to Twoje połączenie smaków, bo grillowane warzywa i rukola – to musi być obłędne :)

    Odpowiedz
    • Emilka forEvent
      Luty 4, 2014 at 11:22 am (3 lata ago)

      Uwielbiam grillowaną cukinie i paprykę, stąd ten wybór i pizza jest przepyszna, w dodatku robiąc samemu wiadomo z jakich składników jest wykonana i tym samym jest lżejsza, wręcz zdrowsza (ok – wmawiam sobie) niż zamówiona gdzieś z pizzerii :)

      Odpowiedz
  3. rocknroll-baby.pl
    Luty 4, 2014 at 9:10 am (3 lata ago)

    Zobaczylam wczoraj wieczorem ten wpis i… od razu zrobilam! Łatwo i pysznie :) bardzo lekka i chrupiaca w smaku. Skladniki z wierzchu mielismy podobne :) dzieki! Znajoma juz poprosila o przepis :)

    Odpowiedz
    • Emilka forEvent
      Luty 4, 2014 at 11:20 am (3 lata ago)

      OOO! Bardzo dziekuję za komentarz :) Bałam się, czy może nie pokręciliśmy czegoś w przepisie i czy na pewno komuś czytającemu przepis wyjdzie dobrze :) To super – smacznego :)

      Odpowiedz
  4. Marta Woźna
    Luty 4, 2014 at 11:38 am (3 lata ago)

    Ja mam przepis od babci na pizzę i od iluś lat tylko z niego korzystam. Co prawda dobre ciasto zależy tutaj w głównej mierze od świeżości drożdży i mąki, ale co tam :) Wasze wyglądają smakowicie :)

    Odpowiedz

Leave a Reply