Be hungry #9

Prawda jest, że najbardziej ciągnie mnie do włoskiej kuchni, ale czasem mam ochote na jedzeniowe eksperymenty (czasem, ale jednak). W lipcu byłam z ekipą Caribu w Gdyni w meksykańskiej restauracji i przepadłam, byłam zachwycona. Jak Bartek spytał ostatnio co bym chciała, żeby ugotował (oczywiście z mym udziałem jako pomocy kuchennej) powiedziałam, że chyba czas na coś meksykańskiego.

Poszliśmy na całość – meksykańska potrawa, w całości robiona samemu, bez chodzenia na skróty (motyw chodzenia jest tu bardzo ważny – trzeba przejść wiele, wiele kilometrów, żeby spalić to wszystko): fajitas z kurczakiem, papryką i cebulą, tortille, salsa pomidorowa i guacamole. To jest pyszne jedzenie, integrujące, w sam raz na małą imprezę, spotkanie przy stole (nic tak nie zbliża jak kapiący wszędzie z placków sos).

Składniki (2 głodne osoby):

Fajitas:
- duża pierś z kurczaka pokrojona w paski
- papryka czerwona pokrojona w paski
- papryka zielona pokrojona w paski
- papryczka chilli drobno posiekana (według uznania)
- cebula pokrojona w pióra

Marynata:
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka kminu
- sos z 1 limonki
- pieprz, sól
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Tortille (10 placków):
- 600g mąki pszennej (+ trochę mąki do wałkowania tortilli)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g smalcu (pół kostki)
- kubek goracej wody

Guacamole:
- dojrzałe awokado
- kolendra
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryczka chilli
- sok z 1/2 limonki

Salsa:
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- sok z limonki
- kolendra
- sól, pieprz
- papryczka chilli

W dużej misce wymieszaj słodką papryke w proszku, kmin, sok z połowy limonki i oliwę z oliwek. Do marynaty dodaj pokrojone w paski kurczaka, cebulę i paprykę (czerwoną i zieloną). Porządnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Teraz czas na tortille. W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj pokrojony w kostkę, miękki smalec i wymieszaj widelcem, lub ręką. Powoli dodawaj gorącą wodę – mieszając ręką składniki między kolejnymi, małymi porcjami wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na 10 równych części i uformuj ręką w małe placuszki. Zawiń placki w folię, lub przykryj wilgotną, czysta ścierką i odłóż na około 30 minut.

Jak tortille odpoczywają – zrób salse i guacamole.

Salsa: Kilkanaście pomidorków posiekaj z kolendrą i chilli, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem (spróbuj i dopraw po swojemu).
Guacamole: Awokado obierz i rozgnieć wildelcem. Pokrój w drobną kostkę kilka pomidorków, papryczkę chilli i kilka liści kolendry – połącz z awokado, dodaj sok z limonki – dopraw do smaku.

Każdy placek tortilli wałkuj na cienki, okrągły placek i usmaż na suchej patelni, z dwóch stron. Odkładaj jeden placek na drugi i przykrywaj czystą, suchą ścierką – początkowo są dosyć twarde i chrupiące, ale zmiekną z czasem (więc spokojnie będzie można je zawijać).

Zamarynowane mięso z warzywami wrzuć na patelnię. Najlepiej byłoby użyć żeliwnej patelni grillowej (tak, jak my! ha), ale zwykła patelnia, czy wok tez zdadzą egzamin. Smaż i mieszaj całość, dopóki mięso nie będzie podsmażone na złoty kolor, a warzywa miękkie. Możesz dodać trochę oleju, czy oliwy w trakcie smażenia, jeśli masz taką potrzebę.

To by było na tyle. Patelnia ląduje na stole, razem z tortillami, guacamole i salsą. Jesli lubisz, nie zapomnij o gęstym jogurcie. Na tortillę nałóż mięso z warzywami, dodaj sosy i jogurt (ja nie lubię, więc nie ma w przepisie :P), zwiń wszystko i jedz. Do tego pasuje zimne piwo (polecam Dos Equis). Smacznego!!!

 
 

9 Comments on Be hungry #9

  1. Gaja
    Marzec 6, 2014 at 10:07 pm (3 lata ago)

    Trochę pracy przy tym jest, ale jedzonko wyśmienite. Tortille zawsze gotowe kupuję (byle szybciej!) no i sosów nigdy takich nie robiłam (z tego samego powodu). Jednak Twoja wersja zdecydowanie bardziej by mi smakowała :)

    Odpowiedz
    • Emilka forEvent
      Marzec 6, 2014 at 10:49 pm (3 lata ago)

      To prawda – jest przy tym trochę pracy, ale przy 2 osobach i dobrej organizacji można wszystko załatwić w godzinę :) jedna osoba robi ciasto na tortille, druga w tym czasie marynuje mięso, potem sosy i smażenie placków, na koniec mięso…to jest naprawdę pyszne! uwielbiam jedzenie, które można jeść na luzie, rękami :)

      Odpowiedz
  2. Cypiska
    Marzec 7, 2014 at 9:41 am (3 lata ago)

    Kolejna inspiracja dla mnie:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. Marta Woźna
    Marzec 7, 2014 at 1:47 pm (3 lata ago)

    Uwielbiam tortille, ale jeszcze nigdy sama placków nie robiłam… Tylko się zastanawiam, czy z mąki żytniej wyjdą…

    Odpowiedz
  4. Olina
    Marzec 7, 2014 at 6:49 pm (3 lata ago)

    Uwielbiam meksykańskie jedzenie!:) Muszę w końcu sama przygotować w domu tortille.:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. Klo.
    Marzec 9, 2014 at 2:03 pm (3 lata ago)

    Mmm, wyczuwam eksperymenty w kuchni ;)

    Odpowiedz
  6. Devinette
    Marzec 11, 2014 at 8:33 am (3 lata ago)

    Mmm :)
    To musi być pyszne :)

    Odpowiedz

Leave a Reply