Be hungry #12

BE HUNGRY

Spóźniłam się na truskawki, potem na jagody, maliny – jesień mnie zaskoczyła, jak zima drogowców. Zostały mi śliwki, ale nie martwi mnie to za bardzo. Drożdżowe wypieki to wciąż dla mnie nowość, ale mam wielkie chęci, w końcu przez żołądek do serca, a ciasto drożdżowe, obok sernika, to ulubione desery B. Tak więc trzymam za siebie kciuki i pękam z dumy w wyniku tego, co widzicie poniżej :)

(Ledwo się udała misja, bo Kazik porwał worek ze śliwkami w celu rozerwana na strzępy i worka, i zawartości, ale…kilka śliwek się uchowało!)

SONY DSC

 

Składniki:

- 7g suchych drożdży
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 150 gram masła
- szczypta soli
- śliwki
- migdały w płatkach
- garść brązowego cukru

Do miski wsyp wszystkie suche składniki i jajka. Podgrzej mleko i masło – nie mogą być gorące, ja dla ułatwienia połączyłam oba te składniki w garnku. Wlej ciepłe mleko z masłem do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.

Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje, ukształtuj tak, jak lubisz. Na wierzchu połóż śliwki, posyp brązowym cukrem i płatkami z migdałów. Jeśli lubisz, możesz posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z wodą – będą się ładnie błyszczały.

Bułki ze śliwkami piecz w 180 stopniach, przez około 30 minut, aż ładnie się zarumienią.

SONY DSC

E FOR EVENT BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 2

E FOR EVENT BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 3

 

 
 

1 Comment on Be hungry #12

  1. basia
    Październik 21, 2014 at 7:00 pm (3 lata ago)

    Oj zjadłabym takie :D bo wyglądają apetycznie

    Odpowiedz

Leave a Reply