Be hungry #10

Ostatnio dużo u mnie słodkich rzeczy, nie bardzo cierpię z tego powodu. Dziś mam dla Was coś absolutnie pysznego – deser mocno inspirowany tiramisu. Przepis powstał spontanicznie – trochę pamiętałam z czasów jak pracowałam w kawiarni, a sporo dodałam od siebie. Jestem pewna, że starczy Wam kreatywności, żeby zamienić dodatki na Wasze ulubione, bo tak naprawdę nie trzeba się sztywno przepisu trzymać, można poszaleć. Moja wersja to bita śmietana z mascarpone, ciastka z cukrem, kawa, wiórki gorzkiej czekolady, pokruszone pistacje i ciasteczkowe okruchy.

SONY DSC

Składniki na deser dla 4 osób

- 250g serka mascarpone

- 2 śmietany kremówki 36% (małe opakowania)

- 2 łyżki cukru pudru

- paczka ciastek posypanych cukrem (ja użyłam ciastek „Łakotki”, ale mogą być też biszkopty, herbatniki, pieguski)

- mocna, lekko osłodzona kawa

- kilka kostek gorzkiej czekolady

- 100g pistacji, pokruszonych

 

1. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i razem mieszamy

2. Odkładamy 8 ciastek (po 2 na głowę), resztę kruszymy

3. Rozdrabniamy pistacje i przygotowujemy wiórki z gorzkiej czekolady.

4. Do każdego naczynia (dla 1 osoby) układamy warstwę masy śmietanowej, ciastko zanurzone w kawie, posypujemy czekoladą, okruchami i pistacjami, następnie od nowa śmietana + ciastko z kawą + dodatki, na koniec 3 warstwa śmietany. Ozdabiamy okruszkami, wiórkami i pistacjami.

*Najlepiej robić deser taśmowo, od razu wszystkie porcje, wtedy łatwiej równo rozdzielić składniki. 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 
 

8 Comments on Be hungry #10

  1. MAÑANA
    Czerwiec 2, 2014 at 5:40 pm (3 lata ago)

    Ale zdjęcia! Pinuję na pinteresta, mogę? :)

    Odpowiedz
    • E for Event
      Czerwiec 2, 2014 at 6:55 pm (3 lata ago)

      oczywiście :D

      Odpowiedz
  2. Ania
    Czerwiec 3, 2014 at 6:12 pm (3 lata ago)

    No cudnie to wygląda! Ciekawe jak smakuje. Niech mi ktoś zrobi, cooo??? ;)

    Odpowiedz
    • E for Event
      Czerwiec 3, 2014 at 7:19 pm (3 lata ago)

      smakuje super! żeby się nie zasłodzić można zmniejszyć ilość cukru pudru w bitej śmietanie i użyć niesłodzonej kawy – polecam szczerze, przepyszne to jest :)

      Odpowiedz
  3. Abbs
    Czerwiec 4, 2014 at 4:04 pm (3 lata ago)

    Tutaj takie słodkości kiedy sesja się zbliża i człowiek czasu nie ma na pichcenie? :) I dobrze przynajmniej od histologii i anatomii można odpocząć :)
    PS. Pięknie wygląda teraz twój blog. Nie żeby nie było pięknie wcześniej, ale teraz jest jeszcze piękniej. Mimo że nie komentuje to czytam wiernie. Twój blog to mój ulubiony zaraz po Tekstualnej. Nie obrazisz się, prawda? :)

    Odpowiedz
    • E for Event
      Czerwiec 5, 2014 at 9:01 pm (3 lata ago)

      dziękuję :) pewnie, że się nie obrażę :D

      Odpowiedz
  4. ewa
    Styczeń 16, 2015 at 8:41 am (2 lata ago)

    o jaka fajna wariacja na temat tiramisu
    muszę spróbować, bo uwielbiam pistacje, na pewno ich słoność ciekawie komponuje ze słodkim serkiem
    pozdrawiam ciepło, życząc miłego weekendu

    Odpowiedz

Leave a Reply