Jak zorganizować imprezę w japońskim stylu

SONY DSC

Ponieważ mamy teraz okres imprezowania, czyli karnawał – temat tematycznych (masło maślane) spotkań jest mocno na czasie. O tym jak zorganizować karnawałową imprezę pisałam rok temu TUTAJ. Dzisiaj napiszę o czymś nieco innym, czyli spotkaniu w stylu japońskim. Całkiem niedawno organizowałam japońskiego Sylwestra, więc trochę w pamięci mi zostało. Nie będę teoretyzować – opisze jak my to zrobiliśmy. Mam nadzieję, że Was zainspiruję :) 

1. Skoro organizujesz japońską imprezę zakładam, że goście lubią Japonię i przede wszystkim japońską kuchnię….to są dosyć specyficzne smaki i nie każdemu pasują, tak jak np. kuchnia meksykańska, czy owoce morza. Jeśli ten punkt jest zaliczony i goście przepadają za japońskimi klimatami musisz zadbać o ciekawe japońskie menu – oczywiście ja stawiam na sushi, bo świetnie wygląda, jest pyszne i jest to danie, które wszyscy jedzą „z jednego talerza”, a to integruje ( nie ma to jak las rąk sięgających do środka stołu). To, co przeważnie jest hitem to też kawałki ryby, warzyw, czy krewetki w tempurze. Tak naprawdę cała zabawa polega na tym, żeby po prostu to jedzenie zorganizować, czyli:
a) znaleźć osobę, która lubi i umie gotować, i zajmie się tą częścią programu, przewertuje tematyczne książki kucharskie i zaproponuje coś ekstra
b) zorganizować wspólne gotowanie jako początek imprezy i potem razem ponosić konsekwencje :)
c) zamówić catering
U nas zdecydowanie miał miejsce podpunkt „a”. W tym roku ja jadłam własnie sushi, krewetki w tempurze, pierożki gyoza (przepis TUTAJ), yakitori (drobiowe szaszłyki), torikareage (kawałki kurczaka w przyprawach z mąką kukurydziana, smażone na głębokim tłuszczu) i na deser imbirowy sernik z białą czekolada i wasabi (przepis TUTAJ). Tak, to wszystko było tak pyszne jak brzmi :) Chętnie pisałabym się na powtórkę.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

2. Dla mnie równie ważny, co jedzenie, jest stół. 2 tygodnie temu chciałam, żeby goście choć trochę poczuli klimat, niekoniecznie siedząc na podłodze przy niziutkim stoliku z IKEA. Miało być prosto, ale z wyraźnym japońskim nawiązaniem. Postawiłam na japoński minimalizm i:
- stół przykryłam szarym papierem w białe grochy (papier do pakowania prezentów z TkMaxx), dzięki czemu nikt się nie przejmował, że poplami obrus sosem sojowym – jednorazowe obrusy mają swój urok
- zestawiłam beżowe talerze z białymi miseczkami – lubię kontrastowe zestawienia, w tym przypadku łagodne kontrasty, ale jednak
- na stole ustawiłam plastry drewna w roli podstawek pod przyprawy
- sushi zostało podane na wielkiej, drewnianej desce
- w roli serwetek obok talerzy położyłam materiałowe ściereczki
- do jedzenia służyły ozdobne pałeczki (lub ręce, jak w moim przypadku) przewiązane bawełnianą wstążką
- na stole rozłożyłam papierowe żurawie origami, w japoński, kwiatowy wzór

Zdecydowałam się na połączenie beżu, bieli i czerwieni. Ważnym elementem było też drewno. Nie chciałam przesadzić z ilością ozdób (jedzenie było najważniejsze), stąd jedynym czysto dekoracyjnym elementem były żurawie. Kusiło mnie, żeby nad stołem zainstalować podwieszaną, papierową dekorację, ale niestety przy Kaziku nie było to możliwe – bałam się, że kot nie wytrzyma i stratuje jedzenie, talerze i całą resztę. Trudno.

Co z resztą? Tak naprawdę w tym miejscu wszystko zależy od ludzi. Dla mnie japońska muzyka nie byłaby zbyt sylwestrowa, ani sprzyjająca jedzeniu, więc proponuję po prostu chill out. Jeśli lubicie przetestujcie sake, z tego, co słyszałam japońskie piwo do najlepszych nie należy, więc się na nie nie zdecydowaliśmy, ale jeśli macie ochotę na wierne odtworzenie każdego elementu to pewnie :)

SONY DSC

 
 

2 Comments on Jak zorganizować imprezę w japońskim stylu

  1. Emilia
    Styczeń 16, 2015 at 8:28 am (2 lata ago)

    Piękne te żurawie. A na widok jedzenia ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  2. Bebe&Co.
    Styczeń 19, 2015 at 2:12 pm (2 lata ago)

    Jak można się wpraszać na imprezy w jakimkolwiek stylu to ja to właśnie czynię :) wszystko piękne, w każdym detalu :)

    Odpowiedz

Leave a Reply