Be hungry #11

BE HUNGRY

Kolumna „Be hungry” powstała po to, żebym mogła dzielić się przepisami na moje ulubione potrawy, albo te, które okazały się zaskakująco dobre, na moje eksperymenty, które się udały. Tym razem mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych dań, oczywiście w 100% autorstwa Bartka :) To danie to moje comfort food, zawsze dobre na poprawę humoru, rozgrzewa, ma niesamowity aromat, najlepiej się je je łyżką z dużej miski (pałeczki to jeszcze nie mój level).

Curry z ryżem, kurczakiem i warzywami to mój pewniak – i wcale nie kojarzy mi się z zimą, choć to danie niewątpliwie rozgrzewające. Jest dobre zawsze :)

 

SONY DSC

SONY DSC

 

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób)

- 700g niefiletowanych udek z kurczaka / 400g wyfiletowanych udek

- 2 szklanki ryżu dobrej jakości

- 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości

- 3 płaskie łyżki proszku curry (my użyliśmy proszku Hot Madras, firmy RAJAH)

- 1 cebula

- 2-3 ząbki czosnku

- kawałek imbira wielkości kciuka

- olej do smażenia

- szczypta suszonych chilli do smaku (dla lubiących ostre jedzenie)

- 1/2 czerwonej papryki

- 1/2 żółtej papryki

- 1/2 średniej cukinii

- 1/3 bakłażana

- duża garść fasolki szparagowej

- 3 duże ziemniaki

- grzyby shiitake (suszone)

- szczypior, kolendra i limonka do smaku i przybrania

- nasiona sezamu do przybrania

- sól, albo sos sojowy do smaku / opcjonalnie

- sos rybny / opcjonalnie

SONY DSC

KROK PO KROKU

1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek – w dużym garnku

2. Dodajemy proszek curry i podsmażamy mieszając około minuty

3. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy razem na małym ogniu pod przykryciem

4. Filetujemy udka kurczaka, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy sos rybny (1 łyżka stołowa) i grzyby.

5. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka – gotujemy wszystko razem około 20 minut. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody.

6. Zaczynamy gotować ryż według opisu z opakowania. Obgotowujemy fasolkę szparagową

7. Kroimy warzywa w wąskie paski

8. Siekamy szczypior

9. Sos jest gotowy. Rozgrzewamy woka, wlewamy olej, na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone w paski warzywa i fasolkę szparagową. Dodajemy trochę sosu sojowego, lub soli do smaku. Smażymy warzywa według upodobiania – jeśli lubisz mocno usmażone – smaż dłużej.

10. Do miski / talerza wkładamy porcję ryżu, dodajemy sos curry i usmażone warzywa. Dekorujemy szczypiorem, sezamem, kolendrą i kawałkiem limonki.

 

Smacznego :)

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

 
 

Leave a Reply