Sernik z imbirem i białą czekoladą

SONY DSC

Nowy Rok zaczynam na słodko. Mam dla Was rezultat Bartka wyobrażeń i pamięci smakowej oraz moich umiejętności, czyli imbirowy sernik bez pieczenia, z białą czekoladą i wasabi. O tym serniku słyszałam już wcześniej, bo to był B. ulubiony deser w Wagamamie – sieci azjatyckich restauracji, którą bardzo dobrze poznał, jak mieszkał w Anglii.

Jak wiecie, nasz Sylwester był mocno inspirowany Japonią, głównie pod względem jedzenia, więc ten deser wydawał się idealny. Nie sadzę, żeby Japończycy naprawdę jedli podobny sernik, ale dodatek imbiru i wasabi to wystarczający dla mnie powód, żeby włączyć go do sylwestrowego menu. Było warto!!

SONY DSC

 SKŁADNIKI:

Spód
- opakowanie ciastek zbożowych (ja użyłam ciastek Digestive)
- 1/2 miękkiego masła

Masa sernikowa
- 2 kubeczki gęstej śmietany kremówki
- 2 opakowania sera mascarpone (razem 500g)
- spory kawałek świeżego imbiru
- 2,5 tabliczki białej czekolady
- łyżka stołowa wasabi

Polewa dla leniwych (co też wybrałam)
- puszka gotowej masy kajmakowej
- opcjonalnie – sproszkowane ostre chilli

Ciasteczka kruszymy i łączymy z miękkim masłem, wyrabiając w rękach aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy całość na spód okrągłej blachy/tortownicy (moja ma średnicę 24cm) i odstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, mascarpone, wasabi oraz 2 roztopione tabliczki białej czekolady. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód i na wierzch ścieramy pozostałą białą czekoladę. Sernik powinien postać w lodówce 24 godziny. Przed podaniem polewamy podgrzaną masą kajmakową. Sernik ma zaskakujący, orzeźwiający smak. Nie bójcie się wasabi – na pewno podkręca smak, ale nie jest mocno wyczuwalny :)

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 
 

6 Comments on Sernik z imbirem i białą czekoladą

  1. Monika
    Styczeń 2, 2015 at 9:41 pm (2 lata ago)

    Emilko, sernik wygląda bosko. Mam pytanie, czy sernik bez imbiru i wasabi będzie równie smaczny, wystarczająco słodki?
    Pytam, bo mąż mój nie przepada za „dziwnymi” dodatkami w tradycyjnych potrawach i wypiekach.

    Odpowiedz
    • E for Event
      Styczeń 2, 2015 at 9:47 pm (2 lata ago)

      Myślę, że jak najbardziej. Cała słodycz tej masy to roztopiona biała czekolada :) Imbir i wasabi to smakowe dodatki, które tak naprawdę nie maja wpływu na konsystencję i słodycz ciasta. Sama myślałam o różnych wariantach, np. z kawą, czy kakao, albo owocami na wierzchu. Napisz proszę jak wyszło bez imbiru :)

      Odpowiedz
  2. Emilia
    Styczeń 2, 2015 at 10:13 pm (2 lata ago)

    Miałam ostatnio straszną fazę na serniki, więc mi się przejadły. Ale tego muszę spróbować. Nie wiem czy zrobię z wasabi ale z pewnością z imbirem. Fantastyczny pomysł. :)

    Odpowiedz
  3. ewaa
    Styczeń 3, 2015 at 6:38 am (2 lata ago)

    oj ale smaka mi narobiłaś ;-)
    na pewno ciekawe był kontrapunkt słodkości z białej czekolady w postaci wasabi i imbiru
    sernik na zimno i rozgrzewające przyprawy to świetny pomysł
    moja przyjaciółka robi podobny sernik na ciasteczkach digestive ale z serka philadelphia z dodatkiem soku z limonki – również przepyszny
    pomyślności w 2015 roku!

    Odpowiedz
    • E for Event
      Styczeń 3, 2015 at 9:30 am (2 lata ago)

      mmm…sernik z limonką, brzmi tak samo dobrze! dziękuję i również życzę Tobie samych dobroci w 2015!! :)

      Odpowiedz

Leave a Reply