Świąteczne ciastka owsiane

SONY DSC

 

Wszyscy wiedzą, że jestem ogromnym łasuchem. Nic na to nie poradzę, to z wiekiem nie mija. Przeżywam teraz bardzo ciężkie chwile :) bo z racji cukrzycy ciążowej muszę po prostu uważać na to co jem i poważnie ograniczyć, jeśli nie zrezygnować całkowicie, ze słodyczy, cukru i podobnych przyjemności. Ponieważ przeczesałam wszystkie tematyczne fora internetowe wiem, że dozwolone są malutkie ustępstwa od całkowitej abstynencji słodyczowej i postanowiłam to wykorzystać.

Wpadłam na pomysł połączenia przyjemnego z pożytecznym, czyli ciastek owsianych, które nie tylko są dopuszczalnym deserem / przekąską, ale też zawierają sporo potrzebnych składników i, o ile nie jedzone bez umiaru, nie powinny podnieść cukru. Świąteczne ciastka owsiane, bo pachnące cynamonem, z czekoladą, migdałami i suszonymi jabłkami.

Składniki na 25 ciastek o średnicy 6cm:

- duży kubek płatków owsianych górskich
- duży kubek pełnoziarnistych płatków żytnich
- 1/4 kostki masła
- 2 solidne łyżki dobrego masła orzechowego (dobrego = z jak największą ilością procentową orzechów)
- 1 jajko
- mała paczka płatków migdałowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek sezamu
- łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
- 1/4 szklanki mleka 1,5%
- 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
- garść suszonych jabłek

Suche składniki i przyprawy mieszamy w misce. Masło rozpuszczamy z masłem orzechowym. Suszone jabłka i czekoladę kroimy na niewielkie kawałki. Do miski dodajemy roztopione masło, jabłka i czekoladę, mieszamy łyżką. Dodajemy jedno jajko i mleko. Całość mieszamy aż uzyskamy wilgotną, bardzo gęstą masę. Porcje ciasta rozkładamy na blachę z papierem do pieczenia. Ja do formowania ciastek użyłam plastikowej łyżki/miarki i potraktowałam ją jak foremkę do babek z piaskownicy. Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut – w zależności od wielkości, grubości ciastek i stopnia wypieczenia, jaki chcemy uzyskać. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i dajemy ciastkom chwilę ostygnąć, a potem hulaj dusza :)

 

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 
 

2 Comments on Świąteczne ciastka owsiane

  1. Dominika
    Grudzień 4, 2014 at 10:36 pm (2 lata ago)

    Pierwszy raz zostawiam tutaj komentarz:) Mnie też dopadła cukrzyca ciążowa i na początku byłam załamana, ale powiem Ci, że wyszło mi to chyba na dobre:) Zmieniłam sporo złych nawyków żywieniowych, teraz jestem w 33 tygodniu ciąży i powoli cukier nie skacze mi nawet jak pozwolę sobie na troszkę „większe” odstępstwo od diety:) Ostatnio postanowiłam nawet spróbować zjeść batona, ale nie dałam rady całego bo był za słodki!:) Wcześniej pochłonęłabym kilka na raz:D Mi np cukier nie skakał po tych muffinach tylko zmieniłam mąkę na żytnią i zmniejszyłam ilość cukru, a są tak syte, że jedna wystarczała, żeby się najeść (to był często mój podwieczorek:)) http://www.mojewypieki.com/post/muffiny-owsiane-z-miodem
    Pozdrawiam Was serdecznie:)

    P.S. Imię już wybrane? :) u nas też będzie córeczka- Róża:)

    Odpowiedz
    • E for Event
      Grudzień 5, 2014 at 7:01 am (2 lata ago)

      Dziękuję :) też staram się widzieć dobre strony! Róża!! Pięknie! My mamy trochę opcji, ale chwilowo nie ma pełnego porozumienia, hahaha.

      Odpowiedz

Leave a Reply