Tort bezowy z kremem kawowym

Muszę, po prostu muszę się podzielić wspaniałym przepisem na tort bezowy, który udało mi się zrobić akurat na majówkę. To jest jedna z tych pysznych rzeczy, które wyglądają nieziemsko, które zamawia się w kawiarniach i zastanawia jak to w ogóle się robi, magia jakaś.

Od kilku lat mam książkę ze słodkimi przepisami autorstwa Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki” (Pani Dorota prowadzi też bloga KLIK). Kilka przepisów mam już zaliczonych i wszystkie się udają – pomyślałam, że skoro mam pod nosem instrukcję krok po kroku, to spróbuję, co mi szkodzi.

Udało się. Wszystko udało się tak, jak napisała autorka – ściśle trzymałam się proporcji, czasu i kolejności i opłaciło się. Nagrodą dla mnie było to, że tort zniknął praktycznie od razu :) Poniżej żywcem przepiszę cały przepis Doroty Świątkowskiej (z moimi dodatkami). Skoro mi się udało, to Wam też – spróbujcie!!

SKŁADNIKI NA 3 BLATY BEZOWE

- 6 białek
- 250g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA MASĘ KAWOWĄ

- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 250g schłodzonej śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 pokrojonych drobno daktyli

DEKORACJA
- świeże, sezonowe owoce (ja użyłam truskawek, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jeżynami, czy pożeczkami)

WYKONANIE BLATÓW BEZOWYCH

1. 6 białek o temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, pomału dodawać cukier puder, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zwalniając obroty miksera. Piana powinna być sztywna, lśniąca.

2. Blachę / blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy odrysować koła o średnicy około 20cm (ja odrysowałam koła od talerzyków z IKEA).

3. Ubite białka podzielić na 3 części i sprawnie rozłożyć na odrysowanych kołach za pomocą łopatki (tak jest chyba najprościej).

4. Piec 60 minut w temperaturze 140 stopni.

5. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.

UWAGA! Mi na raz zmieściły się w piekarniku tylko 2 koła, więc piekłam na dwie tury. Przygotowałam najpierw 4 białka z 2/3 ilości cukru, mąki ziemniaczenej i soku z cytryny, a po upieczeniu i ostygnięciu 2 pierwszych blatów na świeżo przygotowałam pianę na ostatni blat. Owszem – trwało to bardzo długo, ale miałam pewność, że robię wszystko według przepisu, pomału.

PRZYGOTOWANIE KREMU KAWOWEGO

1. Śmietanę, mascarpone, cukier puder i kawę ubić razem mikserem do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodać bakalie, lekko wymieszać.

2. Krem podzielić na 2 części, przełożyć nimi blaty bezowe.

3. Górny blat, czyli wierzch tortu udekorować owocami.

4. Jeść! Najlepiej od razu. Jeśli tort postoi za długo ( w lodówce oczywiście) środkowy i dolny blat zmiękną od kremu i tort nie będzie taki chrupiący.

fot. Caribu

 
 

13 Comments on Tort bezowy z kremem kawowym

  1. Olina
    Maj 6, 2014 at 8:06 pm (3 lata ago)

    Wygląda fantastycznie! Uwielbiam wszelakie bezowe słodkości.:)
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Devinette
    Maj 7, 2014 at 5:18 am (3 lata ago)

    Mmm, ja za bezami jakoś nie specjalnie przepadam. Wszystkie zawsze były obrzydliwie słodkie. Ale mój Pan B. uwielbia. Upiekę mu na jakąś okazję. Albo bez okazji, co tam!
    Pięknie wygląda :) Na pewno jest pyszny!

    Odpowiedz
  3. Ewa Szczepańska
    Maj 7, 2014 at 6:52 am (3 lata ago)

    Uwielbiam! To te kalorie, które przyjmuje się bez wyrzutów sumienia.

    Odpowiedz
  4. momodeco
    Maj 7, 2014 at 8:59 am (3 lata ago)

    Ja rok temu zabrałam się za tradycyjną Pavlovą – przerażał mnie fakt suszenia jej w piekarniku 4h!
    Ale zawzięłam się i udało się – była pyszna – z mascarpone na górze i świeżymi truskawkami mniam :)

    Odpowiedz
  5. KOLOR owanka
    Maj 7, 2014 at 9:02 am (3 lata ago)

    dla mnie to chyba za duże wyzwanie jeszcze ;P
    dopiero ogarnęłam pasty i pieczywo w naszej kuchni

    Odpowiedz
  6. Ania
    Maj 7, 2014 at 7:18 pm (3 lata ago)

    O matuchno! Jak nie przepadam za bezami tak ten krem kawowy tak mnie kusi, że chyba zrobię :P Przepisy Dorotki też zawsze mi wychodzą. A zdjęcia masz takie, że tylko książkę kulinarną wydawać :) Do zjedzenia :)))

    Odpowiedz
  7. basia d
    Maj 8, 2014 at 7:54 pm (3 lata ago)

    O proszę, a ja mam w lodówce bezowe Rafaello:)

    Odpowiedz
  8. ala
    Maj 9, 2014 at 8:05 pm (3 lata ago)

    Powiem szczerze, że nie przepadam za bezą, ale ten torcik wygląda tak wyśmienicie, że od razu zapisuję przepis i jak tylko znajdzie się więcej wolnego czasu, albo na jakąś okazję, na pewno zrobię! :)

    Odpowiedz
  9. Karina
    Sierpień 27, 2014 at 1:33 pm (3 lata ago)

    Wygląda p e r f e k c y j n i e. Wakacyjnie, smacznie, cudownie. Zapisuję przepis. W najbliższej przyszłości zrobię na pewno ; )

    Odpowiedz
  10. Pamela
    Wrzesień 13, 2014 at 8:50 am (3 lata ago)

    Wygląda pysznie ;)

    Odpowiedz
  11. Marta
    Kwiecień 27, 2015 at 7:05 pm (2 lata ago)

    Ten tort jest doskonały. Robiłam w zeszłym roku, gdy pojawiły się owoce, będę robić i w tym. Dzięki za ten przepis!

    Odpowiedz
  12. Joanna
    Luty 10, 2016 at 12:55 pm (1 rok ago)

    To jest dopiero efektowne CIASTKO !!!

    Odpowiedz

Leave a reply to Olina Cancel reply