Be hungry #8

Pozostaję cały czas w moich ulubionych śródziemnomorskich klimatach. Ostatnio serwowaliśmy pizze, dzisiaj przenosimy się trochę bardziej na zachód, do Hiszpanii. Catalana toasts, katalońskie grzanki z pomidorami to autentyczny przepis, tutaj zmodyfikowany na moją modłę. Przekąska bajecznie prosta do zrobienia i przepyszna, w dodatku robiona w znacznej części ze świeżych pomidorów, więc w sumie można ją zaliczyć do surówki :)

Składniki na 2 osoby:

- dobry, pszenny chleb
- 3 średnie pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka ząbków czosnku przekrojonych na pół
- drobno posiekana cebula (opcjonalnie)
- twardy, słony ser /parmezan/ do posypania (opcjonalnie – mało to hiszpańkie, ale lubię)
- posiekana pietruszka (opcjonalnie – świetnie „gra” z czosnkiem)

Pomidory obierz i zetrzyj na drobnej tarce, lub zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Oryginalnie do pomidorów dodaje się też posiekaną cebulę – nie lubię, więc nie dodaję, ale Ty możesz :) Chleb pokój w dość grube kromki i podpiecz w piekarniku na kratce, bez folii tak, żeby z obu stron kromki były twarde i chrupiące. Gorącą kromkę natrzyj połową ząbka czosnku i pokryj pomidorową masą. Na koniec możesz posypać twardym serem i pietruszką, lub skropić oliwą.

Świetnie do tego pasują opisywane wcześniej oliwki w oliwie czosnkowej.

* nie smaruj kromek oliwą, lub innym tłuszczem przed pieczeniem – jeśli chleb będzie zbyt miękki nie natrzesz go czosnkiem tak, jak trzeba :)

Smacznego!

 
 

3 Comments on Be hungry #8

  1. KOLOR owanka
    Luty 12, 2014 at 5:39 pm (3 lata ago)

    mmmmm :D
    jak jest cebulka, to ja chętna :D

    Odpowiedz
  2. momodeco
    Luty 13, 2014 at 3:56 pm (3 lata ago)

    Pysznie wygląda, ja jak zawsze jestem „pomidorowa” na wszystko ;) uwieeeeelbiam :)
    Genialne zdjęcia:)
    ps. nie cierpię oliwek grrrr! :) Zazdroszczę tym, którzy je uwielbiają ;)

    Odpowiedz

Leave a Reply